Jdi na obsah Jdi na menu
 


Soustředění agility s Katkou Lerlovou - Opatovice

13. 4. 2009

Víkendové soustředění agility

11. - 12.4.2009

místo: Opatovice nad Labem

instruktor: Katka Lerlová

Za poslední tři měsíce jsem se zúčastnila tří intenzivních tréninků u třech různých instruktorek. Každá z nich má svůj styl a nedá se říci, který je nejlepší. Alice vede hodně psa na dálku, Martina se naopak snaží být před psem a Katka využívá o hodně více slovní povely. Budu se snažit vzít si od každé něco a přizpůsobit to sobě a svým psům. Každopádně všechny tréninky u cizích instruktorek mi daly opravdu hodně. Všechny měly něco společného a to pozitivní motivace psa...

Ale zpět k poslednímu tréninku, který vedla Katka Lerlová. Katka mě opravdu nadchla svým téměř "vědeckým" přístupem. Když vám někdo opravdu dobře zdůvodní, proč by měl pes umět správně skákat, že nejde jen o to zda pes nebude schazovat tyčky a bude mít menší oblouky, ale že jde především o jeho zdraví.  Donutí vás to vše, alespoň se nad tím zamyslet. Totéž platí o překonávání zónovek a vypracování zón - rychle, spolehlivě a bezpečně.

Kromě běhání klasických sekvencí, kde nám Katka každému radila ideální způsob vedení pro konkrétního psa, jsme si také vyzkoušeli spoustu jiných užitečných věcí.

Zkusili jsme si jak psa rozehřát a protáhnout, trénovali jsme tzv. skokovou gymnastiku, Katka nám vysvětlila snad všechny možné způsoby učení zón a proč mají všichni psi u nich na cvičáku nejraději houpačku. Názorně nám ukázala všechny druhy točení a křížení. Vyzkoušeli jsme si zaběhnout sekvenci bez prohlídky jen podle nákresu. Povídali jsme si o targetech (Katka s Wayem udělala i malou ukázku). Perfektní je také Katčino přirovnání psa a psovoda k řidiči a navigátorovi. Pokud navigátor dává špatné nebo pozdní informace, řidič znejistí a zpomalí nebo se rovnou vybourá.

 ... a spousta dalšího.

Byl to prostě víkend plný nových informací, rad a inspirace. Člověk hodně vyčte z internetu, ale není nad to vidět věci na vlastní oči a mít možnost si je i vyzkoušet. Pokud si něco jen přečtete je strašně jednoduché to rychle zapomenout. Pokud to ale prožijete, jen tak to nezapomenete... Aspoň doufám :-))

Sestřih fotek najdete tady a tady je i kousek ukázky skokové gymnastiky...