Jdi na obsah Jdi na menu
 


Aportování klíčů

22. 9. 2008

Po delší době jsem opět vytáhla kliker. Dostala jsem totiž od našeho "páníčka" speciální úkol - naučit Dafouše aportovat klíče. Prý to budou potřebovat k nějaké zkoušce pro malá plemena a páníček na to prostě nemá nervy. Po několika pokusech to vzdal s prohlášením, že se to ten náš strašpytel nikdy nenaučí :-))

Samozřejmě, že se do toho Dafikovi moc nechtělo. Kdo by taky chtěl brát do huby rachtající kovové cosi, co se ani pořádně nedá sebrat ze země.

Tak jsem vzala kliker, pamlsky a moje klíče na kterých mám jako přívěšek (co jiného) plyšového pejsana. A začali jsme od plyšáka bez klíčů, což bylo jednoduché. Aportování je totiž jinak Dafikova nejoblíbenější činnost. Pomáhá mi pravidelně při věšení vypraných ponožek a podává ty, které mi náááhodou upadnou  na zem :-))

Takže přinášení plyšáka podpořené klikáním a pamlskem byla pohoda a tak jsme hned přešli k plyšáku a dvěma klíčům na kroužku. Pořád pohoda. Dafik vždy sebral klíče za plyšáka. Tak jsem přidávala klíče až jsme se dostali k celému svazku o (moment jdu to spočítat) 17 klíčích pořád ještě s plyšákem.

Pak jsem zkusila dva klíčky na kroužku bez plyšáka. Dafouš štěkal, dělal otočky a všechno možné jen aby si vynutil kliknutí, ale klíčů si nevšímal. Po chvíli, kdy si kliknutí nevynutil jančením, se zamyslel a začal dělat nose target na klíče a v tu chvíli přišlo první kliknutí, za to, že si klíčů všimnul. Pak jsme to chvíli opakovali. Dafouš běhal ode mne ke klíčům a vždy se jich jen dotkl čumákem a mazal zpět. Až jsem mu za to jednou neklikla a on musel přemýšlet co dál. Začal zase předvádět ty své tanečky, štěkání, kňučení atd. A nakonec úspěch! Vzal klíče do huby a poponesl je. Ve chvíli, kdy měl klíče v tlamě přišlo kliknutí a bylo vyhráno. Postupně jsme došli k celému svazku bez plyšáka. Ještě to sice není úplně ono, musíme zapracovat na přesnosti (sem tam udělá jen nose target) a taky na rychlosti se kterou klíče sebere.

No ale první lekce byla hodně úspěšná a jen pro upřesnění tenhle článek jsem psala mnohem déle než trvala výcviková lekce.  To vše, co je popsané výše, jsme zvládli za 10 minut.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář