Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kliker - po měsíci a půl :-) Daf a Indy

30. 6. 2008

Díky Zlaťákovi jsem začala zase klikat i Dafovi a Indy. Sáru trochu vynechávám, ale i tak mi neustále dokazuje, že i starého psa novým kouskům naučíš - když chceš :-))

Dafouš je prostě pašák. Celý ten měsíc a půl jsem kliker nevytáhla a dnes jen jak viděl krabičku s pamlsky a kliker, tak se mohl zbláznit. Dotyk ruky udělal hned na poprvé a tak jsme začali "nose target" - dotyk čumákem destičky (v našich podmínkách CéDéčka). Začali jsme tím, že jsem cédéčko držela v ruce a odklikávala dotek. Nejprve jsem CD držela v ruce jakoby v dlani. Postupně jsem držela CD jen mezi palcem a ukazováčkem. Neustále jsem samozřejmě každý dotyk čumákem do CD odklikla a následně odměnila. Postupně jsem dávala ruku níž a níž, až jsem měla CD šikmo položené na zemi a opřené o ruku. V tuhle chvíli jsem ho nechala cvik provést několikrát (samozřejmě za každý dotyk - klik a odměna), aby si zafixoval, že se dotýká CD téměř na zemi. Potom jsem CD položila na zem a ruku nechala u CD, ale už jsem se ho nedotýkala. Po několika opakováních pochopil naprosto bezvadně a byl schopný doběhnout se dotknout CD na zemi ve vzdálenosti cca 1,5m. V tuto chvíli začal běhat okamžitě po kliku a odměně se dotknout CD a vynucovat si tím další klik a odměnu. V tu chvíli jsem začala přidávat povel - "nos".

Indy se také činila a celý postup v podstatě probíhal podobně. Indy, ale vzhledem ke své bíglí povaze je trochu pomalejší. Skončili jsme tedy jen s CD na zemi. Zatím jsem jí ho nedávala do větší vzdálenosti, ale přidala jsem povel.  Přijde mi, že jí to šlo s povelem lépe. 

Myslím si, že je Indy pomalejší díky tomu, že jakožto nenažraný bígl je více fixovaná na pamlsky a v tu chvíli nedokáže myslet na nic jiného. Proto je pro ni těžší přemýšlet a zjistit co má vlastně dělat. Prostě neustále čučí na krabičku s pamlsky.. Myslím, že kdybych dávala Dafoušovi za odměnu po kliku aport, tak se nebude také soustředit na to co má dělat.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář